Şu Postbiyotik Dedikleri Nedir?

Şu Postbiyotik Dedikleri

Paylaş

Eğer sağlıkla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyorsanız, özellikle son birkaç yıldır prebiyotik ve probiyotik terimlerini sıklıkla duymuşsunuzdur.

Bu ikili, zamanla cilt bakım ürünlerinde de giderek popüler hale geldi. Kısaca; prebiyotikler, iyi bakterilerin çoğalmasına ve çeşitlenmesine yardımcı olan probiyotikler için bir besindir.

Ve son zamanlarda muhteşem etkisi ile hayatımıza yeni bir terim daha girdi; postbiyotikler!

Ama önce mikrobiyom nedir, onu tanıyalım.

Mikrobiyom Nedir? Şaşırmaya hazır mısınız?

Vücudumuzda yaklaşık 100.000.000.000.000 (YÜZ TRİLYON) mikroorganizma yaşamaktadır ve toplam ağırlıkları 2-3 kg. civarındadır. Bu mikroorganizma topluluğuna mikrobiyom denmektedir.

İnsan vücudunda toplam 18 farklı mikrobiyom bölgesi vardır ve burada yaşayan bakterilerin sayısı, vücutta bulunan toplam hücrelerden ortalama on kat daha fazladır. Bu ekosistemin bir dengesi vardır ve bu hassas dengenin bozulması, foto yaşlanmadan, akne, egzama, sedef hastalığı, vb. ile bağlantılı dermatolojik problemlerin oluşumuna sebep olabili

İnsan Cilt Mikrobiyomu
Cilt Mikrobiyomu

Cilt mikrobiyomu prebiyotikler, probiyotikler ve postbiyotikler içerir.

Prebiyotik Nedir?

Prebiyotikler, mikroorganizmaları büyümeye teşvik eden, deyim yerindeyse “gübre” veya “besinlerdir”. Probiyotikler mikroorganizmaların kendisidir. Postbiyotikler, probiyotik bakterilerin biyoaktif yan ürünleridir ve canlı değildir.

İpucu: En çok bakterinin bulunduğu mikrobiyom; bağırsaklar ve cilt dokusundadır. Sağlıklı bir cilt mikrobiyomu, serbest radikaller, UV radyasyonu ve kirlilik gibi çevresel faktörlere karşı cilt dokusunda bir kalkan görevi görür.

Önemli Bilgi: Bağırsağımızdaki ve cildimizdeki bakteriler arasında güçlü bir bağ vardır.

Cilt mikrobiyomu prebiyotiklerprobiyotikler ve postbiyotikler içerir. Olgunlaşmamış muz, bakliyat, ıspanak, yulaf, yer elması, yaban mersini, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz gibi besinler harika birer prebiyotik kaynağıdır.

Prebiyotikler, meyveler, sebzeler
Prebiyotikler, Sebzeler, Meyveler

Probiyotik Nedir?

Probiyotikler bu prebiyotiklerle beslenen mikroorganizmalardır. Postbiyotikler ise probiyotiklerin yan ürünleridir ve canlı değildir. Cilt bakımında probiyotik canlılar kullanmak yerine, bundan böyle aynı türlerin metabolitlerini kullanarak çok daha etkili bir fayda sağlayabiliriz.

Postbiyotik Nedir?

Postbiyotikler sağlıklı bir cilt yapısının oluşumuna katkıda bulunurlar. Epidermisten (cildin en üst katmanı) geçebilirler. Böylece deri hücreleri tarafından, biyolojik işlevlerini iyileştirmek için doğrudan kullanılabilirler. Gelgelelim cilt bariyer fonksiyonunun güçlendirilmesine katkıda bulunan postbiyotikler, cilt tahriş reaksiyonlarını azaltır.

Cilt Bakımında Postbiyotik Ürün Kullanmanın Avantajları

  • Cilt bakımı ve kişisel bakım ürünlerine canlı bakteri eklemek bir trend olsa da, bakteri ekli kozmetik ürünlerinin raf ömrü kısadır. Ayrıca ürünlerdeki bakteri varlığı kontaminasyonla ilişkili olabilir. Bununla birlikte Postbiyotikler cansız maddeler olduğu için, ürün içinde stabildir ve etkileri uzun ömürlüdür.
  • Antibakteriyel özelliklere sahip ürünlerin kullanımı, pandemi ile birlikte tavan yaptı. Böylece aşırı temizlik takıntısı ile beraber cilt pH dengesizliği sebebiyle, çeşitli cilt problemleri de daha sık gözlemlenir oldu. Postbiyotik içerikli cilt bakım ürünleri faydalı bakterilerin sayısının artışına yardımcı olur ve zararlı mikroorganizmaları basılar.

Antibakteriyel mendillerden, antibakteriyel sabunlardan ve dezenfektanlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz. Cilt üstündeki bakteriyel açıdan zengin bu ekosistemi beslemek, cildinizin sağlıklı yapısının korunmasına yardımcı olmak için postbiyotik içerikli ürünlerle tanışmanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aynı Gün Kargo

Hafta içi 16:00'a kadar

14 Gün Kolay İade

14 gün para iade garantisi

Ürün Garantisi

Tüm ürünlerde ürün garantisi

% 100 Güvenli Ödeme

MasterCard / Visa / İyzico