Cildinizin sağlıklı yapısını korumak, kırışıklıkların ve erken yaşlanmanın önüne geçmek için en çok duyduğumuz iki tavsiye “bol su için ve dört mevsim güneş koruyucu krem kullanın”. Günlük H2O ihtiyacınızı gidermek kolay olsa da doğru güneş kremi seçimi biraz zor ve kafa karıştırıcı olabilir. O zaman bu yazıya bir göz atın.
Güneş koruyucuların sadece yaza özel ürünler olmadığını artık çok iyi biliyoruz. UVB ışınları (cildimizi yakan ışınlar) bu aylarda etkisini yitirse de UVA ışınları yaz, kış, yağmur, bulut demeden cildimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Şubat 2019’da güncel bir güneş koruyucu yönetmeliği yayınlayarak “Nasıl bir güneş koruyucu tercih edilmeli?” sorusuna cevap vermiş oldu.
Ayrıca Çevresel Çalışma Grubu olarak bilinen ve kâr amacı gütmeyen bağımsız bir organizasyon olan EWG’de Mayıs 2021’de yayınladığı 15. Güneş Koruyucu Rehberi ile bu konuya son noktayı koydu.
Kötü haber şu ki, yeni EWG raporu, analiz edilen 1.800 güneş koruyucu kremin dörtte üçünün yeterli koruma sağlamadığını veya FDA yönetmeliğine göre güvenli içerik olarak onaylanmayan bileşenler içerdiğini ortaya çıkardı.
Çoğumuz artık kullandığımız güneş kremi içerik okuma listesine çok daha fazla dikkat ediyoruz ve cildimize olduğu kadar doğaya da saygılı ürünler tercih etmeye özen gösteriyoruz. Cildimiz en büyük organımız ve ona doğrudan uyguladığımız ve sıkça kullandığımız bir ürünün de içeriğinin temiz olması çok önemli.
Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal medyada oldukça fazla bilgi kirliliği mevcut. Güneş kremleri gibi oldukça hassas üretim aşamaları olan bir ürün için; Rob Ross tablosu gibi 5 dakikada evinde kendi güneş koruyucunu kendin yap diye tavsiyede bulunanları hiç saymıyoruz bile!
Hadi o zaman işin uzmanlarından temiz içerikli etkili bir güneş kremi içeriğinde ne olmamalı ya da olmalı sorusunun cevabını alalım.
Güneş Koruyucu Kremi Seçmeden Önce Etiketi Okuyun!
Telaffuz etmesi ve anlaması yeterince zor olan içeriklere kafa yormak oldukça bunaltıcı olabilir. Önce ilk bakmamız gereken alacağınız güneş koruyucunun geniş spektrum olup olmadığına bakmak. Yani hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruyan bir güneş koruyucu tercih etmek.
Peki Güneş Koruyucu Kremin SPF Değeri Ne Olmalı?
Dermatologlar en az 30 SPF önermekte. Ancak FDA ve EWG, daha yüksek SPF değerlerine sahip ürünlerin tüketiciyi yanıltabileceğini belirtmekte.
Çünkü ürün etiketlerindeki SPF değeri yalnızca UVB korumasıyla ilgilidir. Bu nedenle, yüksek SPF değerine sahip bir güneş koruyucu, cildi yaşlanmaya ve cilt kanseri tehlikesine neden olan zararlı UVA ışınlarından yeterince koruyamayabilir. FDA, yüksek SPF’li koruyucuların, insanları yanıltarak güneş yanığından ve uzun süreli cilt hasarlarından tamamen korunduklarını düşünmelerine de neden olabileceği konusunda uyarılar yapmakta. Bu yanlış güven duygusu, bazen insanların doğrudan güneş ışığında daha fazla zaman geçirmenin sorun olmadığını düşünmelerine neden olmaktadır.
EWG ve FDA raporlarına göre dünyanın en temiz ve güvenli geniş spektrum UV filtresi Çinko Oksittir. Tüm Syorell Güneş Koruyucuları MicNo form Çinko Oksit içermektedir.
Mineral ve Kimyasal Güneş Kremlerinin Artılarını ve Eksilerini Öğrenin
İşte en büyük tartışma. Kimyasal filtreli mi yoksa mineral filtreli mi bir güneş koruyucu tercih etmeliyim?
Peki ama fark ne?
Mineral filtreli güneş kremleri tek başına çinko oksit veya titanyum dioksit ile kombinasyon halinde çinko oksit içeriklidir. Cilt yüzeyinde koruyucu bir katman oluştururlar ve UV ışığını yansıtarak cildi korurlar. Cilt tarafından emilmedikleri için toksik etkileri yok denecek kadar azdır.
Hangi Güneş Kremini Kullanmalıyım?
Kimyasal güneş koruyucular cilt tarafından emilirler ve cildi güneşe karşı kalkan olarak kullanırlar. Bu uygulamada bazı sakıncalara sebep olabilir. Özellikle hassas cilde sahip kişilerde tahrişe sebep olma ihtimalleri yüksektir.
EWG, tüketicilere mineral bazlı bir güneş kremi seçim önerisi yapıyor. Aktif bileşen olarak çinko oksit veya titanyum dioksit içerikli güneş koruyucuların daha iyi ve stabil güneş koruması sağladığını özellikle belirtiyorlar.
Kimyasal filtreli güneş koruyucuların en büyük artısı cilt tarafından emildikleri için ağırlık hissi yapmamaları. Bu da onları kozmetik hissiyat olarak kullanıcıların gözünde popüler yapmakta.
Bunun yanında FDA, altı adet kimyasal güneş koruyucu filtresini (avobenzon, oksibenzon, oktokrilen, homosalat, oktisalat ve oktinoksat) inceleyerek şu çarpıcı sonuca ulaştı:
Tek bir uygulamadan sonra dahi bu bileşenlerin bazıları, 21 gün sonra bile vücutta saptanabilir durumda. Araştırmanın bu bileşenlerin emilip emilmediğine ve vücutta ne kadar süre kaldığına bakmak için yapılması rağmen FDA, bu bileşenlerin bazılarının hem cilt hem de çevre sağlığı açısından bir risk oluşturma ihtimali oldukça yüksek olduğunu da belirtmektedir.
Güneş Koruyucu Kreminizin Suya Dayanıklılığı da Çok Önemli Bir Kriter
FDA yönetmeliğine göre, suya dayanıklı olduğunu iddia eden güneş koruyucu etiketleri, kremin yüzerken veya terlerken yeniden uygulamadan önce ne kadar süreyle etkisini koruduğunu ifade etmektedir.
Syorell Güneş Kremleri;
%100 mineral filtrelidir ve mineral filtre olarak sadece AB inovasyon ödüllü MicNo form Çinko Oksit kullanılmaktadır. Ayrıca EWG.ORG veri tabanında dünyanın en temiz içerikli güneş kremleri arasında gösterilmektedir.