Paylaş
Bronzlaşma Nedir?
Bronzlaşma kısaca bir cilt hasarı işaretidir. Genellikle sağlıkla ilişkilendirilen bronz bir cilt parıltısı gerçekte sağlıklı bir cilt değildir. Bu cildinizdeki DNA hasarının kanıtıdır. Bronzlaşma cilt hücrelerinize zarar verir ve gözle görülür yaşlanma belirtilerini hızlandırır. Hepsinden kötüsü, bronzlaşma cilt kanserine yol açabilir.
Bronzlaşma Cildinizi Nasıl Etkiler?
Dünya cilt kanseri vakfının yaptığı bir araştırmaya göre 35 yaşından önce sadece bronzlaşma kabini adı verilen solaryum cihazını sadece bir seans bile kullanmak, yaşamı tehdit eden melanom geliştirme riskini %75 artırmakta.
Acı ama gerçek; ister güneş altında isterse solaryum cihazında olsun, sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yoktur. Bronzlaşma, bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom riskinizi artırır.
Bronzlaşmaya Ne Sebep Olur?
Bronzlaşma, cildinizin en dış tabakasındaki hücrelerde genetik hasara neden olan güneş veya bronzlaşma yataklarından gelen ultraviyole (UV) radyasyonuna maruz kalmaktan kaynaklanır. Cilt, bronzlaşma dediğimiz koyulaşmaya neden olan melanin (cildimize rengini veren pigment) üreterek daha fazla hasarı önlemeye çalışır.
Bu hasar, ilk bronzlaşmadan başlayarak kümülatif olarak artar.
DİKKAT!
Dünya çapında kapalı alanda (solaryum kabinleri) bronzlaşmaya bağlı cilt kanseri vakaları , sigaraya bağlı akciğer kanseri vakalarından daha fazladır.
Bronzlaşmanın sizi güzelleştirdiğini düşünüyorsanız şunları da bilmelisiniz;
- Bronzlaşma cildinizi erken yaşlandırır.
- Kırışıklıkların, koyu lekelerin ve yıpranmış cildin hızla ortaya çıkmasına sebep olan görünür bir hasar sinyalidir.
- Melanom olmayan cilt kanserlerinin (NMSC) çoğu ve melanomun büyük bir yüzdesi, doğal güneş ışığından ve/veya kapalı mekânda bronzlaşmadan kaynaklanan UV hasarı ile ilişkilidir.
Bronzlaşmak D Vitamini Almak İçin İyi Bir Yol Mu?
HAYIR! Gerçek şu ki, UVB ışını D vitamini için gereklidir. Bronzlaşmaya çoğunlukla UVA ışınları neden olur. Dolayısı ile bronzlaşmanın D vitamini sentezi ile neredeyse hiç alakası yok. Günlük D vitamini ihtiyacınızı güvenli bir şekilde, 10 dakika avuç içinizi ve yüzünüzü güneşin dik olduğu saatlerde güneşe tutarak ya da yiyecek veya takviyelerle güvenle karşılayabilirsiniz.
Sağlıklı cildi bir yaşam tarzı haline getirin. Güneşten korunun!