Birçoğumuz kışın güneş koruyucu kullanımının bir ihtiyaçtan çok bir seçenek olduğuna inanıyor.
Bu yazımızda, özellikle kışın da güneş koruyucunun neden önemli olduğuna bir göz atacağız.
Rüzgarlı, bulutlu veya yağmurlu günlerde de güneş size zarar verebilir!
Güneş hasarı, sıcaklıktan değil ultraviyole (UV) radyasyonundan kaynaklanır. Serin ve soğuk mevsimlerde güneş ışınları, yaz aylarındaki gibi doğrudan olmasa da, hala etkilidir. Bulutlu bir günde de, sıcak ve güneşli bir güne benzer UV seviyeleri gerçekleşme olasılığı vardır. UV radyasyonu bulutlara nüfuz eder ve bulutların yansıtması nedeniyle daha yoğun olur. Bu sebeple, bulutlu günlerde de güneş hasarı mümkündür.
Kış aylarında dışarıda çok fazla vakit geçirmeyebilirsiniz ama yüzünüz, kulaklarınız, boynunuz ve elleriniz yine de UV ışınlarına maruz kalır. Cildinizi korumasız bırakmak, ellerinizde, yüzünüzde ve boynunuzda kahverengi lekelere, kırışıklıklara ve ince çizgilere yol açabilir. Kar ve bulutlar güneşten gelen UV ışığının yüzde 80’ini yansıtır. Bu, aynı ışınlara iki kez maruz kalacağınız anlamına gelir.
Tüm yaşantımız boyunca UV maruziyetinin büyük çoğunluğu; cilt kanserine ve erken yaşlanmaya sebep olan UVA’dır. Dışarıya her çıktığımızda, arabada ve bir pencerenin yanında otururken bile; bulutlu bir günde dahi UVA ışınlarına maruz kalıyoruz.
UVA, bulutlardan ve pencereden geçerek cilde nüfuz eder.
Koruyucu Kalkan
Ozon tabakası, Dünya’nın güneş kalkanıdır ve zararlı UV ışınlarını emer. Bu tabaka kışın en ince halindedir. Cildinizi kurutan düşük sıcaklıklar ve şiddetli rüzgarlar, UV ışınlarının cildinize daha çok tesir etmesini sağlar.
Dışarıda olmayı planlıyorsanız, güneş kremi uygulamak çok önemlidir. Mineral filtre içerikli, 30 SPF ve geniş spektrumlu bir güneş kremi cildiniz için kalkan görevi görecektir.
İç Mekan Işıkları
Kış aylarında daha erken kararan hava, daha fazla elektrik ve elektronik cihaz kullanımı demek. Bu cihazlardan yayılan mavi ve kızılötesi ışıkların da UV ışınları yaydığını biliyor muydunuz?
Cilt Yaşlanma İşaretleri
Güneş koruyucu kullanmak, özellikle cildinizin aşırı kuru olduğu kış aylarında doğrudan güneş ışığının zararlı etkisini azaltmaya yardımcı olur.
Bozulan Nem Dengesini Geri Kazanın
Cildinizdeki kuruluk, cilt yüzeyindeki her kırışıklığı ve ince çizgiyi daha belirgin kılar. Cildinizin çatlama veya yırtılma olasılığını artırarak sizi enfeksiyon riskine maruz bırakır. Kışın güneş kremi kullanmak, cildinizin azalan neminin önemli bir kısmının yenilenmesine yardımcı olabilir.
Hangi Güneş Koruyucu En İyi?
Kış aylarında dışarıda aktif iseniz, güneş kremi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken hususlar, yazın kriterlerinize benzer olmalıdır.
Soğuk kış aylarında güneş yüzünü biraz gösterdiğinde ondan en iyi şekilde faydalanmak isteriz. D vitamini için en iyi kaynak olan ve yakıcı etkisi yaz kadar etkili olmayan UVB ışınları yazın olduğundan daha zayıf olur. Ama kırışıklıklara, erken yaşlanmaya ve cilt hasarına neden olan UVA ışınları soğuk aylarda da aynı derecede güçlüdür.
Yazın ve Kışın Güneş Koruyucu Kullanmak D Vitamini Eksikliğine Sebep Olur mu?
Gerçek şu ki, vücudun D vitamini üretmesi için çok fazla güneşe maruz kalınması gerekmez. Haftada 2-3 kez kollara, bacaklara, karın ve sırta 10-15 dakika yapacağınız güneş banyosu, vücudunuzun toplayabileceği tüm D vitaminini üretir.
Bundan daha fazlasında vücudunuz, D vitamini aşırı yüklenmesini önlemek için D vitaminini atmaya başlar. Ayrıca güneşe maruz kalmaya devam edilmesi, size güneş hasarı dışında hiçbir şey vermez.
Bu konuya detaylı olarak diğer yazılarımızda da tekrar değineceğiz.