Cruelty Free Nedir?
Cruelty Free yani tam Türkçe karşılık olarak “zulümsüz“, hayvanlar üzerinde test edilmemiştir iddiasını destekleyen bir terimdir. Sosyal medyada oldukça yankı uyandıran Tavşan Ralph animasyonu sonrası tüketiciler kozmetik ürün alırken bunu daha da önemsemeye başladı. Peki, markaların kozmetik ürünlerin üstünde kullandığı cruelty-free sembolleri ne kadar güvenilir? Yalnızca bitmiş ürüne mi atıfta bulunuyor yoksa içerikte tercih edilen tüm girdileri de kapsıyor mu?
Markaların hayvanlar üzerinde test edilmiş ürünlerle ilgili bir ikaz ya da uyarı da bulunma zorunluluğu olmadığından, bir ürünün zulümsüz olup olmadığını bilmek zor olabilir. Bu sebeple markalar, doğru şeyi yaptıklarını kanıtlamak için güvenilir bir sertifika alarak tüketicilere güven aşılamalılar.
Peki, Cruelty Free sertifikası veren kuruluşlar arasında sertifikası en güvenilir olan kuruluş hangisi? The Leaping Bunny ya da PETA? Her ikisinde de zulüm içermeyen kozmetik ve ev ürünü markalarının listeleri var, ancak biri diğerinden çok daha güvenilir.
Google’a Cruelty Free Sorulduğunda Verdiği Cevap!
Leaping Bunny, zulüm içermeyen sertifikasyon için en saygın ve itibarlı programdır. Zulüm içermeyen ürünlerin uluslararası “altın standardı” olarak bilinir. Leaping Bunny programı 1996 yılında Cruelty Free International ve Kozmetik Tüketici Bilgileri Koalisyonu (CCIC) tarafından kurulmuştur.
20 Ekim 2021 itibariyle ile dünyada bu sertifikayı almaya hak kazanan marka sayısı ise sadece 2107’dir.
Leaping Bunny sertifikasını bu kadar özel yapan nedir?
Öncelikle markaların beyanlarına körü körüne güvenmiyorlar, bunun yerine bağımsız denetimler yapıyorlar. Bu denetimler sırasında, o şirkette hayvan testlerinin asla yapılmadığından emin olmak için kanıtlara ihtiyaç duyuyorlar. Bununla birlikte tüm tedarik zincirini ve tüm süreçleri gözden geçiriyorlar.
Markanın ürünlerde kullandığı tüm hammaddelerin tedarikçilerinden taahhütname alıyorlar. Yani; bir formülde yaklaşık 30 bileşen var ise ve bu 30 bileşeni 30 ayrı tedarikçiden alıyorsanız hepsinden taahhütname almak zorundasınız. Ürün çeşitliliğiniz zengin ise aylarca sürecek bir adanmışlık gerektiren bir süreç. Bitti mi? Hayır!
Bütün bu süreç boyunca bağımsız bir denetime tabi olmayı da kabul etmelisiniz.
Leaping Bunny onaylı marka listesinin PETA veri tabanına göre çok daha az olmasının sebebi ise zulümsüz markalar için uluslararası kabul görmüş tek sertifikasyon kuruluşu olan Leaping Bunny’nin çok daha seçici olması!
Sonuç Olarak
Leaping Bunny’nin listesinde belirli bir marka varsa, o markanın gerçekten zulümsüz olduğunu söylemek daha güvenli. Çünkü programa başvuru gönüllülük esasına göre yapılıyor. Markanın gerçekten inanılmaz şeffaf olmayı kabul etmesi en önemli kriterdir.
Ancak bu PETA onaylı markaların daha güvenilmez olduğu anlamına asla gelmemelidir. Hatta pek çok şirket, Leaping Bunny gibi ağır şartları olan bir sürece girmeyi de fazla teferruatlı bulduğu için sertifikalı olmasa da zulümden uzak olabilir. Ancak şu bir gerçek; PETA sadece beyana dayalı sertifika verirken, Leaping Bunny tamamen ispata dayalı bir süreç sonrası sertifika veriyor.
Bu arada unutmadan Leaping Bunny sertifikalı 2107. marka da dün itibarı ile Syorell oldu 🙂
Daha detaylı bilgi için;