Kış Geliyor! Westeros’ un büyük hanelerinden biri olan House Stark’ın bu efsane sloganını Game of Thrones hayranları mutlaka hatırlayacaktır. Bu kelimelerin arkasındaki anlam, uyarı ve sürekli tetikte olmaktır. Güneş koruyucuları sadece yaz aylarında hatırlayanlar için de önemli bir uyarı bu kelimeler. Neden mi?
Bu yazıyı, özellikle kış aylarında cildini UV ışınlarına karşı korumanın gerekli olup olmadığını soran birçok müşterimiz için hazırladık. Özellikle gelecek yaz kullanmak için güneş koruyucularını buzdolaplarına kaldıran sevgili dostlarımızın oldukça ilgisini çekecek bilgiler paylaşacağız.
Kış aylarında UV ışınları
Dışarısı ne kadar gri ve bulutlu görünürse görünsün, zararlı UV ışınlarının büyük bir bölümünün bulutlardan ve pencerelerden geçebileceğini unutmayın. Ama önce yeryüzüne ulaşan UV ışınlarının hangileri olduğuna bakalım.
UVB ve UVA
UVB yaz aylarında, kış aylarında olduğundan daha güçlü ve daha fazla tehdit oluşturur. UVB daha çok cildin üst katmanında kalır ve güneş yanığına neden olan tiptir. Cildi kızartır, ağrılı hissettirir ve insanların çoğunun sakınmak zorunda olduğunu düşündüğü ışın budur. Acaba UVB, gerçekten en çok endişelenmemiz gerek ışın mı?
UVA en sinsi ışındır. Dünya yüzeyine ulaşan UV ışınlarının %95’i UVA’dır. UVA tüm yıl boyunca etraftadır, pencerelerden ve bulutlardan geçebilir. UVA ciltte, UVB’den daha derine nüfuz eder, dermise ve yeni hücrelerin oluştuğu derinin iç canlı katmanlarına ulaşır. Etkisini hemen hissettirmeyen bu ışın, zamanla cildinizin görünümünü etkileyen daha derin ve kalıcı hasarlara neden olur. Sonuçları; kolajenin tahrip olması, cildin sarkması, cilt yaşlanmasının hızlanması ve kırışıklıkların oluşması gibi birçok can sıkıcı netice olabilir. En kötüsü, UVA ışınına aşırı maruz kalma cilt kanseri ile bağlantılıdır.
UVA’nın tüm yıl boyunca etkisini yitirmediği ve cilde zarar verecek kadar güçlü olduğu gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda; kış aylarında güneş kremi kullanmak kesinlikle bir tercih değil, bir zorunluluktur.
SPF’nin açılımı nedir?
Pek çok insan, SPF’yi güneş ışınlarının tamamına karşı koruma etkisini ifade eden bir terim olarak düşünüyor. SPF, ‘Güneş Koruma Faktörü’ anlamına gelir ve SPF derecesi, cildinize ulaşan UVB ışınlarına karşı korumayı belirtmek için oluşturulmuştur. UVA’ya karşı koruma hakkında bir anlam ifade etmez.
Cildi zararlı UV ışınlarının tüm spektrumuna karşı koruyan güneş kremlerini tanımanın farklı yolları vardır. Güneş kreminizin ambalajının üstündeki açıklamalara dikkat edin; güneş koruyucunun ‘geniş spektrumlu’ koruma sağladığını, yani cildinizi UVA ve UVB’den koruduğunu gösteren ifadeler arayın. Güneş koruyucunun PA derecesine dikkat edin. PA derecesi, “UVA Koruma Derecesi” anlamına gelir ve bir güneş koruyucu ürününün UVA korumasını yansıtan bir derecelendirme sistemidir. Birçok Japon, Koreli ve genellikle Asyalı güneş kremi üreticisi, tüketicilerini ürünlerinin UVA koruması hakkında bilgilendirmek için bu derecelendirmeyi kullanır. PA derecesi + ile ++++ arasında değişir ve bu aşamalar şu şekilde tanımlanır:
- PA+ = UVA’ya karşı az koruma
- PA++ = UVA’ya karşı orta düzeyde koruma
- PA+++ = UVA’ya karşı yüksek koruma
- PA++++ = UVA’ya karşı çok yüksek koruma
Avrupa ve ABD’deki üreticiler, UVA korumasını genellikle ambalaj üstünde belirtmiyorlar ve SPF derecesinin ambalaj üstünde yeterli olduğunu ön görüyorlar. En büyük yanılgı ise yüksek SPF’nin yüksek korunma gücü olduğunu düşünmek. SPF güneşten korunma gücünü değil süresini ifade eder. Yani kabaca 1 SPF sizi 10 dk güneşten korurken, 15 SPF 150 dk korur.
Koruma gücü olarak ise;
15 SPF sizi %93 korurken, 50 SPF sizi %98 korur. FDA, SPF değeri ne olursa olsun iki saatte bir yineleme önerir. Durum böyle iken doğru tekrar ve uygulama ile özellikle kış aylarında 15 SPF koruyucu sizin için yeterli olabilir.
Artık güneşin yaydığı görünmez ultraviyole ışınlarını (UVB-UVA) bildiğimize göre, görünür ışınlara da bir göz atalım. Görünür güneş ışığı, kırmızı, turuncu, sarı, mavi ve yeşil tonlarında farklı renkli ışınlardan oluşur. Son yıllarda, özellikle mavi ışık – veya HEV ışığı – endişe edilecek en yeni ışık dalga boyu haline geldi.
Mavi Işık Nedir?
Yeni başlayanlar için en önemli bilgi; mavi ışık her yerdedir. LED ekranlar ve floresan aydınlatma gibi çok sayıda insan yapımı iç mekan kaynağı olmasına rağmen, güneş mavi ışığın ana kaynağıdır. Dizüstü bilgisayarlarımızın, bilgisayarlarımızın ve akıllı telefonlarımızın ekranlarının önemli miktarda mavi ışık yaydığı (ancak yine de güneş tarafından yayılan kadar değil) göz önüne alındığında, aslında her gün oldukça fazla maruz kalıyoruz!
Mavi Işık Neden Kötüdür?
Mavi ışığın cilt üzerindeki etkilerini belirlemek için araştırmalar devam ederken, uzmanlar mavi ışığın bize UVA/UVB ışınları gibi zarar verebileceğine inanıyor. Erken yaşlanmaya, hiper-pigmentasyona yol açan mavi ışık, UVA/UVB’ye kıyasla cildin daha derin katmanlarına nüfuz ettiğinden, bazı uzmanlar potansiyel etkilerinin daha kötü olabileceğine de inanıyor.
Güneş Kreminde Mavi Işık Koruması?
Tüm standart geniş spektrumlu güneş kremleri mavi ışık koruması sağlamaz. En iyi seçenek, aynı zamanda mavi ışığa karşı koruma sağlamak için özel olarak tasarlanmış bir güneş kremi seçmek olacaktır. Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? En iyi mavi ışık koruması da dahil olmak üzere kış için harika güneş koruyucu önerilerimize bir göz atınız.