Cilt kanseri vakalarındaki artışla birlikte, uzmanların güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için en önemli tavsiyesi düzenli UV filtreli koruyucu kullanımıdır. Bu nedenle, koruyucu giysiler, şapkalar ve güneş gözlüklerine ek olarak uzmanlar, günde en az 15 SPF bir güneş koruyucu kullanmanın cilt kanseri vakalarını %50 oranında azaltabileceğini öne sürüyorlar.
Güneş kremleri, kozmetik endüstrisindeki en karmaşık ve çoğu zaman tartışmalı ürünlerden ve en önemli bileşen, kullanılan UV filtresidir. UV filtreleri, sizi güneşin zararlı UV ışınlarından koruyan aktif bileşendir; kimyasal veya mineral olarak sınıflandırılırlar.
Kimyasal Filtreler Nelerdir?
ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yayınlanan bir klinik araştırma sonuçları, kimyasal filtreli güneş koruyucuların aktif bileşenlerinin, yalnızca bir günlük kullanımdan sonra bile kanda yüksek konsantrasyonlarda tespit edilebilir olduğunu gösterdi. Bu da bu kimyasal filtrelerin potansiyel toksisitelerinin daha fazla araştırılması gerekliliğini işaret ediyor.
Oksibenzon, oktinoksat, oktisalat, oktokrilen, homosalat ve avobenzon bileşenlerinin tümü, tek kullanımdan sonra deri tarafından sistemik olarak emilmeye başlanıyor. FDA tarafından yayınlanan ve ciltte de tespit edilebileceğini gösteren çalışmalara göre ve kullanılmadıktan sonraki haftalarda bile anne sütü ve idrar örneklerinde bu kimyasal güneş koruyucu maddeler tespit edildi.
Oksibenzon
Kamuya açık bilimsel araştırmalara göre en endişe verici güneş koruyucu aktif bileşen oksibenzondur. Deriden kolayca emilir, alerjik cilt reaksiyonlarına neden olur
- Bazı ülkeler, bu maddeyi içeren güneş kremlerinin satışını sudaki yaşam için zararlı olabileceğinden yasaklamıştır.
Oktinoksat (Oktil metoksisinamat)
Kanda önerilen FDA güvenlik eşiğinin 16 katı üzerinde bulunmuştur. Oktinoksat ayrıca ultraviyole ışığa maruz kaldıktan sonra alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Bazı ülkeler, sudaki yaşam için zararlı olabilecekleri için oktinoksat ile yapılan güneş kremlerinin satışını yasaklamaktadır.
Homosalat
Homosalatın cilde nüfuz ettiği, hormonları bozduğu ve zamanla toksik yıkım yan ürünleri ürettiği bulunmuştur.
Oktisalat
Vaka raporlarına göre, kimyasalın alerjik kontakt dermatit ile bağlantılı olduğu tespit edilmiştir.
Oktokrilen
Octocrylene, sistemik maruziyet için FDA sınırının yaklaşık 14 katı seviyelerinde deriden kolayca emilir. Çalışmalar, oktokrilenin nispeten yüksek oranda cilt alerjisine neden olduğunu bulmuştur.
Avobenzone
Avobenzone stabil değildir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Avobenzone, endokrin sistemini bozabilir ve hücresel çalışmalarda testosteronun etkilerini bloke ettiği bulunmuştur.
Mineral UV Filtreli Koruyucular Nelerdir?
Fiziksel filtreler olarak da adlandırılan mineral UV filtreleri, cildin yüzeyine oturur ve UV radyasyonuna karşı fiziksel bir bariyer görevi görerek UV ışınlarını bloke eder ve saptırır. Şu anda güneş kremlerinde kullanılan iki mineral filtre vardır: Çinko Oksit (ZnO) ve Titanyum Dioksit (TiO2).
Mineral UV filtreleri genellikle daha iyi geniş spektrumlu filtreler olarak kabul edilir. ZnO, UVB ve UVA radyasyonunun tüm spektrumuna eşit koruma sağladığı kabul edilen tek filtredir.
Mineral UV filtreleri hem UVA hem de UVB ışınlarına daha geniş koruma sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda daha hızlı etki gösterir. Kararlı ve güvenlidir. Cildin yüzeyinde kalırlar. Bu nedenle onları içeren güneş koruyucu uygulanır uygulanmaz güneş ışınlarına karşı koruma başlar. Kimyasal güneş koruyucuların ise güneşe karşı etkili bir şekilde korumadan önce cilde emilmeleri için yaklaşık 20 dakika gerekir.
Mineral UV filtreleri, UV radyasyonunu kimyasal olarak etkileşime girmeden yapısal olarak saptırdıkları için kimyasal filtrelerden çok daha fazla fotostabildir. Bu daha yüksek fotostabilite (güneş koruyucunun silinmesine neden olabilecek aşırı ıslanma veya terleme harici), yeniden uygulamaya gerek kalmadan tehlikeli UV radyasyonuna karşı daha uzun süre koruma sağlamada etkili oldukları anlamına gelir. Bu da, tahriş veya alerjik reaksiyon vakalarını da azaltır.
Avrupa Birliği inovasyon ödüllü bir filtre olan MicNo form Çinko Oksit sayesinde, güneş koruyucular artık çok stabil SPF ve şeffaflık sunar.
Otoriteler, özellikle çocuklar için mineral bazlı güneş kremleri aramanın akıllıca olduğunu ve “doğru formüle edilen ve uygulanan bir mineral filtreli güneş koruyucunun çok etkili olduğunu” belirtiyor.
Cildiniz ve ekosistemin korunması için mineral filtreli güneş koruyucuları tercih edin.