Su Krizi Kapıda
Truva. Sparta Kralı’nın güzeller güzeli karısı Helen’in, Truva Prensi Paris tarafından kaçırılması sonucu destansı bir savaşa şahit olan antik kent. Savaş, Yunan mitolojisi ve edebiyatında çok önemli bir yere sahiptir ve detayları Anadolu’da yaşamış bir ozan olan Homeros’un İlyada ve Odysseia adlı destanlarında anlatılmaktadır.
Yıllar önce bu antik şehri ziyaret ettiğimizde bir rehber turistlere bu destansı aşk hikayesini anlatırken sözlerini “yakın bir gelecekte savaşlar aşk için değil su için olacak” diye bitirdi. Bir turist rehberinin Truva Savaşı’na şahitlik etmiş ve üstünde 19 medeniyetin yaşadığı bir ören yerini anlatırken ”suyun öneminine” bu kadar vurgu yapması bizi çok şaşırmıştı.
Yüzyıllar boyunca kaynaklar için savaşlar yapıldı. Toprağa, petrole, ticaret yollarına ve diğer emtialara duyulan ihtiyaç, tarih boyunca ölümcül çatışmalara yol açtı (Truva Savaşı istisna; o AŞK için).
Futuristik macera filmi MAD-MAX gelecek savaşların petrol için olacağı öngörüsündeydi ama rehberin bahsettiği yakın gelecek artık kapıda ve tartışmasız en değerli kaynak olan su için daha fazla mücadele göreceğiz. İklim değişikliğinin etkileri kötüleştikçe ve gezegen daha sıcak ve daha kuru hale geldikçe, su için verilen mücadele oldukça sert geçecek.
2017’de Yemen, Güney Sudan, Somali ve Nijerya’nın bazı bölgelerindeki büyük kuraklık 20 milyon insanın hayatını o kadar büyük ölçüde etkiledi ki BM bu felaketi “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü insani kriz” olarak tanımlandı.
Peki Tüm Su Nereye Gidiyor?
Su tasarrufu için önerilerin tamamı ev kullanımına odaklansa da, özellikle yiyecek tercihlerimizin su tasarrufu ile ilgisi ev kullanımına göre inanılmaz boyutlarda. Günümüzde yönetilen tüm suyun %90 kadarı insanların gıda ihtiyacını karşılayabilmek için kullanılmaktadır. Hayvan bazlı beslenme ile karşılaştırıldığında, bitki bazlı bir diyet çok miktarda su tasarrufu sağlar.
- Et bazlı bir beslenme için, bitki bazlı bir diyete kıyasla iki kat daha fazla suya ihtiyaç var.
- National Geographic: “Ortalama olarak bir veganın, et veya süt ürünleri tüketen bir kişiye göre dolaylı olarak günde yaklaşık 2 TON daha az su tükettiğini gösteren” bir araştırma yayınladı. Bu araştırma; “insan diyetinden hayvansal ürünleri çıkarmanın, dünya çapında 1,8 milyar ek insanı beslemek için gerekli suyun tasarruf edilebileceğini ortaya koyuyor.
Kozmetik Sektöründe Durum ne?
Kozmetik endüstrisi, ürünlerinin formülasyonu ve üretimi için temel bir unsur olarak yoğun bir şekilde suya güvenmektedir. Kozmetik ürün yaşam döngüsünün tüm aşamalarında suya ihtiyaç vardır: kozmetik formülasyonundaki ana bileşenlerden biri sudur.
Suyu korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için birçok şirket artık su ayak izini azaltma taahhüdünü bildirmekte. Bu yaklaşım, susuz, hızlı durulanan veya durulanmayan formüllerin geliştirilmesini, alternatif su kaynaklarının bulunmasını, üretim süreçlerinin optimize edilmesini, biyolojik olarak parçalanabilen, geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir ambalajların kullanılmasını ve iyileştirmeyi içerir.
Susuz ürünler, gezegene sağladığı tüm faydaların yanı sıra, daha konsantre olmaları, daha zengin formülasyonları olması, daha hafif, ekonomik ve daha uzun ömürlü olmaları nedeniyle tüketicilere birçok avantaj sunuyor. Tüketiciler, kulandıkları ürünlerin çevresel etkileri konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlar ve bilinçleniyorlar.
Ve güneş koruyucular… Güneş kremleri içindeki bazı bileşenler su kaynaklarını oldukça olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Deniz ve tatlı su ekosistemlerine karışan bu güneş kremi bileşenleri ekolojik yapıya büyük zarar veriyor.
Syorell Olarak Sözümüz
Syorell olarak bizler, vegan, temiz içerikli, çevre dostu formüller üreterek yıllardır bu konuda üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Ayrıca yeni ürettiğimiz susuz cilt bakım ürünleri ile de bu konuda çok daha fazlasını yapacağımıza söz veriyoruz.
Unutmayın! Tercihleriniz dünyayı kurtarabilir. Dünya’nın ihtiyaç duyduğu o süper kahraman SUPERMAN değil SİZSİNİZ.